Importera din drömbil från ett EU-land!

Det är fortfarande värt att privatimportera bilar från EU-länder. Men håll tungan rätt i mun för att undvika problem. Här nedan kommer ett par värdefulla tips som kan hjälpa dig på traven.

Tips nummer 1. Importera vilken bil du vill
Du har lov att importera alla typer av bilar från EU-ländernas. Dock måste det aktuella fordonet varit i trafik.

Tips nummer 2. Du behöver inte betala moms eller tull
Du behöver inte betala moms eller särskild tull för fordon du privatimporterar. Komihåg att det gäller fordon som varit i trafik, med andra ord är det begagnade fordon vi pratar om. En liten knixighet uppstår om den bilen du köper har gått mindre än sexhundra mil eller att den är mindre än ett halvår gammal. Då kan du behöva betala moms i Sverige, något du ska få tillbaka från det landet du ursprungligen har köpt bilen ifrån.

Tips nummer 3. Transport eller semester
Du kan välja mellan att få bilen hemkörd med trailer, eller så tar du dig en liten semester för att hämta hem bilen själv. Tänk på att bilen ska vara  försedd med exportregistreringsskyltar. De riktiga skyltarna får du med posten efter besiktning och typ-registrering i Sverige.

Tips nummer 4. Svensk lag kan kräva komplettering av utrustning
Reglerna för vad som behöver finnas på en bil är inte det samma för alla länder. Det gäller oftast på bilar som importeras från USA, men också bilar från EU-länder. Framför allt rör kompletteringarna äldre bilar och de nutida krav på sidoblinkers (bilar tidigare än 1996). Kolla på nätet efter begagnade bildelar för att hitta rätt sorts blinkers till din bil.

Tips nummer 5. Kolla bilen ursprung noga
Det är inte ovanligt att bilar från baltiska staterna är ett hopplock av begagnade bildelar och krockskadade karosser. Detta fenomen förekommer oftare från just litauern. Problemet uppstår främst när bilen sedan ska besiktigas i Sverige. Karossdelar från olika bilar med olika karossnummer kan vara svåra att typregistrera.

Tips nummer 6. Hur hittar jag de billigaste bilarna?
Svaret är som nästan alltid, på Internet. Det finns gott om siter för begagnade bildelar och begagnade bilar. Sikta in dig på begagnade bilar från Tyskland och Italien. Där finns det mesta och bästa. Det finns också svenska siter för utländska import-bilar.