3 faktorer att tänka på när du väljer kökshandtag för dina köksskåp

Kökshantag sätter pricken över I:et i ditt kök, oavsett om det är ett kök i traditionell stil, eller ett modernt kök modernt, eller någonstans däremellan. Kökshantag finns i alla typer av material och ytbehandlingar och kan verkligen hjälpa till att accentuera stilen och stämningen i ditt kök. Men hur vet du vilka kökshandtag du ska välja för att passa just dina köksskåp, särskilt om du vill ha något som är lite mer personligt?

1. KVALITET OCH FUNKTIONALITET
När du väljer handtag är det viktigt att se till att de är av god kvalitet och är väl utformade. Tänk på hur många gånger du öppnar och stänger skåpluckorna och lådorna i ditt kök. Du vill att dina handtag ska vara lika bekväma som de är snygga. Testa handtagen du tänker köpa. Håll ett mot dina skåpsdörrar och kontrollera hur lätta de är att greppa och hur de känns i handen. Se också till att handtagen har rätt grepp för dem som använder köket – som de med större händer eller äldre personer som kan ha artrit. Fråga slutligen din leverantör vilket material handtagen är gjorda av och vilken garanti de har.

2. STIL
Tänk på den övergripande stilen och känslan du skulle vilja uppnå i ditt kök. Det kökshandtag du väljer kan ha stor inverkan på helhetskänslan i ditt kök. Så det är viktigt att du väjer rätt.
Tre huvudkategorier av kökshandtag: traditionell, modernt och minimalistisk.
Traditionell stil: i traditionell stil med profilerade dörrar och utsmyckade lister väcks verkligen till liv när de pryds med dekorativa handtag i gammaldags stil som de som visas här. Om du bestämmer dig för att använda ett fällhandtag på dina lådor, kom ihåg att välja en matchande knopp att använda på dina dörrar. På samma sätt skapar en kombination av ett kopphandtag med en matchande knopp en mycket sofistikerad, men ändå traditionell, känsla.
Modern stil: Att använda ett enkelt, strömlinjeformat kökshandtag till skåp till plana dörrar och lådfronter i minimalistisk stil framkallar en elegant och modern look. Överväg smala rektangulära kökshantag eller mjukt böjda kökshandtag med rena linjer. Välj gärna kökshandtag med raka avslut för en mer stilistisk look.
Minimalistisk stil: Du kanske inte vill ha en traditionell eller modern känsla i ditt kök – kanske någonstans däremellan passar din smak och stilen bättre. Strömlinjeformade köksskåp med av kökshandtag i gammaldags stil ger en traditionell touch som knyter ihop köket på ett avslappnat sätt. Ett annat alternativ är att välja kökshandtag som liknar vitvarornas handtag och stil.

3. FINISH
När du väl har valt en stil på kökshandtagen blir det mycket lättare att bestämma finishen. Traditionella kökshandtag finns i en mängd olika ytbehandlingar – från rostfritt stål till mässing eller tenn, och till och med svart. Tänk på andra funktionselement i din köksdesign när du väljer finish på dina kökshandtag. Svarta kökshandtag ser så sofistikerade på ljusgrå skåp – och färgen passar kanske ihop med den svarta induktionshällen eller den svarta kakelfogen.Vill du ha ett mer lantligt kök så kan du välja kökshandtag i porslin, som gärna får matcha kranar mm. Detta hjälper verkligen till att knyta samman hela kökets utseende.
Om du bestämt dig för en finish i modern stil, titta återigen på andra element i köket och försök att matcha kökshandtagen med dessa. Handtag i polerat krom är moderna och snygga och passar bra ihop med en kran i polerad krom. Kökshandtag i borstat rostfritt stål kan matchas med den rostfria finishen på dina vitvaror eller diskho. Titta också på andra, mer okonventionella ytbehandlingar – du kan bli förvånad över vad du hittar. Kökshantag i glas skapar en riktig wow-faktor. Så var inte rädd för att prova något lite annorlunda.